Skip to Content

Nu lasa banca sa te fure !

Sunt convinsa ca multi dintre dvs., cei care aveti un credit de cativa ani la banca, ati primit in ultima perioada o instiintare din partea bancii cum ca dobanda la creditul contractat va este scazuta. Problema este cu cat si in ce conditii?
Va intreb aceasta deoarece calculat din ianuarie 2009 pana in prezent Euriborul, Roborul si altii indici au scazut, rata trebuind sa ajunga in prezent la jumatate din cea platita in anul 2008.

Numai ca bancile nu sunt dispuse sa scada dobanzile cu aceeasi graba cu care le cresc si in mod sigur nu respectand indicii la care am facut referire.

Nu stiu cati dintre dvs. cunoasteti profitul fabulos raportat de banci. Va dau exemplu o banca, cu capital majoritar romanesc, al carei nume nu-l dau inca, care a raportat pentru primul trimestru din anul 2010 un profit net de 16,01 milioane de lei, de 15,7 ori mai mare faţă de rezultatul din perioada similară a anului precedent.

Cu siguranta, la acest profit urias, am contribuit noi toti cei carora banca a omis sa ne reduca dobanda, proportional cu scaderea indicilor la care faceam referire mai sus. Spre exemplu banca, la care m-am referit mai sus a trimis clientilor sai o notificare prin care anunta reducerea dobanzilor la creditele in Euro cu 0,25% in loc de 5%. Cat tupeu !
Oare pe ce mizeaza aceste banci atunci cand propun o astfel de reducere, care nu are niciun suport legal si real ?
Va spun eu, mizeaza pe faptul ca din cei multi care primesc o astfel de notificare, putini sunt cei care nu sunt de acord cu ea si care solicita argumentat, scaderea reala a dobanzii si conformarea contractelor de credit dispozitiilor legale.

In aceste conditii, cei care ne simtim cu mana bancii in buzunarul nostru nu ar trebui sa stam pasivi. Ar trebui sa obtinem de la banca o reducere reala a dobanzii creditului precum si restituirea sumelor incasate abuziv pana in prezent plus, penalitati de intarziere.

Poate va intrebati : Cum putem face asta ?

Raspunsul este cat se poate de simplu: Pornind de la incalcarea abuziva de catre banci a legislatiei in vigoare precum si a contractelor de credit, care in cea mai mare parte au un continut lacunar.

Atentie mare la actele aditionale propuse de functionarii bancilor la contractele de credit sau la noile CGA (Conditii Generale de Afaceri) pe care va vor cere sa le semnati la cererea BNR-ului, zic ei, deoarece de cele mai multe ori aceste acte va infunda si mai mult. Nu semnati niciun act pana nu cereti parerea unui specialist.

Cu siguranta putem obtine dreptatea de partea noastra deoarece avem din plin baza legala prin care sa demonstram practicile comerciale inselatoare, ilegalitatea si abuzul practicate de banci. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa iesim din pasivitate.

Astept comentariile voastre spre dezbatere, fie ca va aflati intr-o situatie similara cu cea prezentata in acest material, fie ca sunteti doar indignati de atitudinea bancilor si vreti ca abuzul sa fie reclamat autoritatilor si Justitiei.

Comentarii

vad cum in fiecare luna mi se fura tot mai mult

Acum 3 ani am solicitat o refinantare de la Piraeus Bank, pentru ca aveam deja un credit acolo si mi s-au parut foarte seriosi. A trebuit sa astept 2 saptamani pana am primit un mesaj prin care eram anuntata ca mi s-a aprobat refinantarea. Dar, surpriza! Cand am ajuns acolo mi s-a spus ca mi s-a aprobat o suma mult mai mica si doar in franci elvetieni (altfel nu primeam deloc). Am fost asigurata ca este valuta cea mai stabila si pentru ca eram stransa "cu usa" avand foarte mare nevoie de bani, am fost obligata sa accept. Rata a fost stabilita la 100 franci elvetieni pe care ii cumpar in fiecare luna tot de la ei. Doar ca daca atunci dadeam 180 lei pentru o rata, acum dau 320 lei(luna asta) si mai mult, cand am intrebat cat mai am de plata, dupa 3 ani, am mai inca mai mult cu mult decat am primit. As vrea sa-i dau in judecata, dar nu stiu nici la cine sa apelez si nici daca as putea avea castig de cauza. Cred ca pe asta se mizeaza: nu ne cunoastem drepturile si nu avem timp si bani sa umblam dupa ele.