Skip to Content

Cum sa facem un contract comercial mai sigur

In acest moment pe diverse site-uri intalnim numeroase modele de contracte oferite gratis. In aceste conditii poate parea simplu, pentru cei interesanti, sa incheie un contract comercial, neconsiderand necesara consultarea unor specialisti.Poate de aceea multe societati descopera greselile si neajunsurile contractelor incheiate, abia in momentul executarii acestora.

Prin acest articol nu intentionez a va invata abc-ul contractelor comerciale, doresc doar sa va impartasesc din experienta mea profesionala, pentru a va ajuta sa nu comiteti greseli care pot duce uneori chiar la inchiderea afacerii.

Un prim aspect foarte important este sa stiti daca societatea partenera cu care urmeaza sa incheiati contactul mai functioneaza sau nu. Nu pot fi semnate contracte cu reprezentantii unei societati care se afla in dizolvare, insolventa, faliment sau care este radiata. De asemenea o societatea cu sediul expirat nu prezinta garantia ca poate fi gasita la acea adresa.

Un alt aspect foarte important este sa stiti daca persoana cu care incheiati contractul are dreptul de a reprezenta in mod valabil societatea in numele careia pretinde ca actioneaza. Astfel daca persoana se prezinta in calitate de actionar, asociat ori director al unei firme, nu inseamna ca ai siguranta ca semneaza cine trebuie. De regula, in cazul unei societati comerciale, dreptul de reprezentare apartine administratorilor acesteia, dar cel mai bine este sa te asiguri ca asa este.

Nu in ultimul rand trebuie sa aveti in vedere situatia in care ati putea sa fiti pusi, de a suporta riscul neplatii contractului. Prin urmare ar trebui, ca prin contract sa fie prevazut cat mai cuprinzator modul de garantare a obligatiilor de plata.

De multe ori, societatile care incheie contracte lacunare incearca sa se acopere prin emiterea de facturi in care stipuleaza anumite termene de plata, penalitati de intarziere, etc. Numai ca aceaste facturi pentru a capata valoare de document contractual intre parti trebuie acceptate expres de o persoana cu putere de reprezentare. In consecinta simpla receptie a facturii si aplicarea semnaturii de primire nu obliga mai mult decat este prevazut in contract.

Clauzele de penalizare reprezinta alte prevederi care nu ar trebui sa lipseasca din contractele comerciale, numai ca acestea trebuie sa fie corelate cu valoarea posibila a prejudiciului pe care l-ar suferi comerciantul in urma neexecutarii sau executarii cu intarziere a obligatiei de catre comerciantul partener.

De cele mai multe ori penalitatile prevazute in contracte ori sunt prea mari creand pentru creditor o situatie mai favorabila atunci cand contractul nu este executat, ori este prea mica caz in care acesta nu-si poate recupera prejudiciul.

Pactele comisorii sunt absolut necesare mai ales in cazul contractelor cu executare succesiva (vezi contract de inchiriere, contract de leasing, contract de prestari servicii, etc.). Pentru a nu va gasi in situatia de nu putea iesi dintr-un contract decat la expirarea acestuia sau printr-un proces lung si costisitor va trebui sa nu omiteti inserarea in contract a pactului comisoriu. Cel mai eficient fiind cel care prevede desfiintarea de drept a contractului fara interventia instantei judecatoresti si fara notificare prealabila, in cazul in care nu sunt respectate obligatiile contractuale.

Toate clauzele mentionate mai sus sunt deosebit de importante dar alaturi de acestea, in functie de natura si obiectul contractului, sunt necesare si altele specifice.

Alaturi de clauzele pe care trebuie sa le cuprinda contractele este bine de stiut si cu cine incheiati contractele. De aceia un viitor subiect tratat pe acest blog va fi despre cum si ce trebuie sa aflam despre partenerii nostri de afaceri.
______

Pentru informatii suplimentare asupra oricarei probleme prezentate in acest articol sau asupra oricarui alt aspect juridic, va rugam contactati Cabinetul de Avocatura la: office@legalcom.ro.
Acest articol este un rezumat de informatii, pe care le consideram importante pentru clientii nostri.
Articolul nu ofera consultanta asupra unor aspecte particulare.
Suntem disponibili pentru a discuta problemele juridice specifice ale clientilor nostri.
Acest articol poate fi reprodus numai cu instiintarea prealabila a avocatului Cleopatra Marin.