Skip to Content

Parte civila intr-un proces penal

Sunt parte civila intr-un proces de natura penala, in care inculpatul este judecat pentru savarsirea infractiunii.
In urma procesului de fond, instanta a hotarat acordarea inculpatului, pedepsei de 6 ani pentru savarsirea infractiunii mentionate.
Ca urmare a sentintei pronuntate de instanta, Parchetul a inaintat apel, pentru ca inculpatul sa primeasca pedeapsa maxima de 10 ani, pentru acest caz! Insa apelul a fost respins, ramanand valabila sentinta pronuntata in procesul de fond.
Acum urmeaza recursul, insa avocata mea, spune ca eu, ca parte civila in acest proces, nu am drept de recurs pentru solicitarea si argumentarea maririi pedepsei inculpatului, initial mi-a spus acelasi lucru in legatura cu apelul.
Singurii cu drept de recurs asupra pedepsei fiind Parchetul si inculpatul.
Este acest lucru adevarat? Eu nu pot face nimic? decat sa observ cum imi este distrusa viata, faptasul primind pedeapsa incorecta, atat din punctul meu de vedere, cat si din punct de vedere penal. Iar eu sa nu pot avea nici un cuvant de spus asupra acestui lucru.
Va multumesc pentru atentia acordata!
Astept raspunsul dumneavoastra, cat mai curand posibil! In cazul in care as putea face ceva, care ar fi acest lucru, si care este procedura de urmat in concordanta cu Codul Penal?

Comentarii

Parte civila intr-un proces penal

Potrivit art.art. 362 alin. 1 lit.d) C.proc.pen. partea civila si partea responsabila civilmente pot exercita calea de atac a apelului numai in ce priveste latura civila.

Exista insa unele pareri in literatura de specialitate care mentioneaza ca apelul partii civile si al partii responsabile civilmente poate viza si aspecte ale laturii penale, dar numai in masura in care ar produce consecinte asupra laturii civile.

In plus, prin Decizia nr.482 din 9 noiembrie 2004, publicată în M.Of. nr. 482 din 15 decembrie 2004 Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art.362 alin.1 lit.d) C.proc.pen. sunt neconstituţionale în măsura în care nu permit părţii civile şi părţii responsabile civilmente să exercite apelul şi în ce priveşte latura penală a procesului.

În motivarea deciziei, Curtea a arătat că, în cazul în care persoana vătămată formulează, în cadrul procesului penal, pretenţii pentru repararea prejudiciului material suferit ca urmare a săvârşirii infracţiunii, aceasta cumulează două calităţi procesuale: calitatea de parte vătămată şi calitatea de parte civilă. Aceste două părţi ale procesului penal se află într-o situaţie identică, şi anume în situaţia de persoană lezată în drepturile sale prin săvârşirea infracţiunii, ceea ce justifică “interesul legitim” la care se referă art.21 din Constituţie. Astfel, dispoziţiile art.362 alin.1 lit.d) contravin principiului constituţional al egalităţii cetăţenilor în faţa legii.

De asemenea, există inegalitate de tratament în ceea ce priveşte accesul la căile de atac în primul rând între partea civilă şi partea responsabilă civilmente, pe de o parte şi inculpat, de de altă parte, iar în al doilea rând, între acestea şi persoanele prevăzute în art.362 alin.1 lit f), care pot face apel atât în ce priveşte latura penală, cât şi în ce priveşte latura civilă.

S-a mai arătat că, atât partea civilă cât şi partea responsabilă civilmente au interesul pentru soluţionarea laturii penale a procesului, în condiţiile în care de stabilirea existenţei faptei penale şi a vinovăţiei inculpatului judecat în cauză depinde şi soluţionarea laturii civile a procesului.

In cazul dvs. insa, daca nu ati uzat de prevederile juridice prezentate mai sus si in speta, nu ati declarat apel art. 385 indice 1 prevede la alin.(4) ca : "Nu pot fi atacate cu recurs sentintele in privinta carora persoanele prevazute in art. 362 nu au folosit calea apelului ori cand apelul a fost retras, daca legea prevede aceasta cale de atac. Persoanele prevazute in art. 362 pot declara recurs impotriva deciziei pronuntate in apel, chiar daca nu au folosit apelul, daca prin decizia pronuntata in apel a fost modificata solutia din sentinta si numai cu privire la aceasta modificare."

Avocat Cleopatra Marin